Bacăul de altădată

images (15)

Centrul era pustiu, animat doar de câţiva porumbei şi de un căţel . Din puţinele ghiduri şi monografii care au abordat sistematizarea oraşului: primul centru comercial, în 1959 (Magazinul „Universal”, astăzi „Bacăul”) Casa de Cultură a Sindicatelor şi Hotelul „Bistriţa”(1965), Hotelul „Decebal” (1970), complexulcomercial „Luceafărul” (1975), Hotelul „Moldova” (1980).  images (18)

Parcursul era întrerupt de momente de adăstare în dreptul anumitor vitrine ori cu intrări prelungite în cofetăria de lângă cinema „Timpuri Noi” sau în berăria de lângă amintita cofetărie. În anii `50-`60 în oraş erau două vechi cinematografe, „Fantasio”, aşezat acolo unde astăzi se află terasa hotelului „Decebal” şi „Timpuri Noi”, plasat cam în faţa teatrului. Aceste săli făceau parte din zestrea culturală interbelică, la ele adăugându-se cinema „Muncitorul”, cel mai elegant dintre toate, şi „Ion Creangă” de lângă Gara C.F.R. Pentru populaţia de atunci a Bacăului, cam 40000 de locuitori, atâtea cinematografe erau un semn de prosperitate intelectuală, mai cu seamă că nu era chiar atât de uşor să cumperi bilete, mersul la film fiind un semn de prezenţă publică. De la film se mergea la restaurant sau la cofetărie, în funcţie de vârstă şi de buget.

Geografia Centrului s-a modificat destul de abrupt. Multă vreme a rămas neschimbat, asemenea perioadei interbelice.

Primul semn de schimbare l-a dat construcţia primului Magazin Universal, lângă teatru. A fost un eveniment revoluţionar în sensul perturbator al curgerii timpului. Chiar ideea de a ridica o construcţie într-un loc ce părea destinat pe vecie promenadei a însemnat un şoc pentru cei care vedeau în plimbarea pe Centru măsura prestigiului ori a trecerii timpului. Au urmat apoi, în ritm din ce în ce mai accelerat, pasajul de lângă C.E.C., sistematizarea Pieţei General Florescu, ofensiva blocurilor şi ridicarea Casei de Cultură, construcţie care multă vreme a însemnat performanţa noului în vechiul oraş. Pe undeva se aflase şi cea mai bizară clădire, aceea a vechii Filarmonici, în a cărei sală rulau numai duminica filme de mare succes.

Prin aceste modificari , magia Centrului s-a vaporizat. Atunci când Centrul a dispărut, Bacăul s-a transformat din târg în oraş. Târgoveţii dispăruseră cam cu un deceniu mai devreme, dar nimeni nu băgase de seamă din cauza vrajei Centrului. Cum şi ea s-a risipit, oraşul a fost ocupat de oameni noi. Lumea aştepta cu strângere de inimă apariţia omului nou.

Bacaul nostru este   si un loc al nostalgiilor urbane. Dovada in acest sens sta faptul ca, indiferent cât de mult i s-a schimbat fizionomia in ultimele decenii, orasul a intiparit in mintea locuitorilor sai repere  greu de inlocuit.

Asa se face ca multe zone din oras, pe unde au trecut buldozere , ori constructori cu idei multe, poarta si acum numele unor cladiri si locuri reprezentative ce s-au modificat din temelii sau nici nu mai exista de foarte multi ani. Bacauanii inca le cer taximetristilor sa ii duca la Proletarul, inca se plimba in Parcul Libertatii, inca isi dau intâlnire in Piata Florescu sau au treaba la Podul Palosanu. Sunt urmele vechiului oras, de fapt legaturile sale cu noul oras, care tinde permanent sa evolueze, dar se agata de trecut.

bacau parc trandafirilor gradina publica

Parcul Trandafirilor, atestat ca şi grădină publică încă din 1850, este cel mai vechi parc din Bacău şi are  o suprafaţă totală de aproximativ 8.000 metri pătraţi. In această primăvară, Direcţia Salubrizare, Agrement, Parcuri a iniţiat modernizarea zonei verzi din centrul oraşului, lucrările fiind în prezent în plină desfşurare. S-a realizat extinderea spaţiului verde cu 230 metri pătraţi, prin restrângerea unor zone pavate, obţinându-se astfel o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi pe care va fi amplasat gazon rulou.

images (38)

Colecţia de trandafiri a parcului va fi îmbogăţită cu 300 de trandafiri multicolori, iar intrările în parc vor fi amenajate cu pergole şi trandafiri căţărători. Lucrările de amenajare presupun  inclusiv plantarea a 200 de arbuşti decorativi din 9 specii diferite, precum şi 330 de plante perene din trei specii diferite. Zonele cu tradafiri, arbuşti ornamentali şi plante perene vor fi protejate cu agrotextil şi ornate cu pietriş şi scoarţă decorativă. Arborii existenţi au fost curăţaţi de crengile uscate, urmând să fie plantaţi noi arbori din specii decorative precum mesteacăn, stejar, păr ornamental, sau platan.images (39)

Întreg spaţiul verde va fi echipat cu sistem de irigaţie cu aspersoare, dar şi cu furtun de picurare, asigurându-se astfel necesarul de apă în perioadele secetoase. Modernizarea parcului vizează inclusiv repararea gardului de delimitare şi a fântânii arteziene.

 

 

 

Pacat ca in Bacau s-au pastrat prea putine cladiri vechi.Aici sunt multe cladiri vechi, unele arata bine, au fost intretinute, renovate,reabilitate etc., altele stau sa cada. Dar inca mai exista. Din ce am vazut in aceste imagini, Bacaul de odinioara pare un oras frumos.

Si imi amintesc de versurile lui Bacovia, ce se gaseau pe placa de sub salcia taiata de curand din Parcul Trandafirilor…
images (40)
„Când am plecat din Bacău,

Grădinapublicăplângea

Cu lacrimi de ploaie,

Iar eu de-atunci

Plecat am fost,

Plecatvoi fi mereu…“

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s